מאסטרקארד היא אחת משתי חברות כרטיסי האשראי הגדולות בעולם. יש סיכוי גדול שממש עכשיו, אתם מחזיקים בארנק לפחות כרטיס אחד של החברה, ואם לא, אז ייתכן שהחזקתם בעבר או שתחזיקו בעתיד. אבל כמה אתם באמת יודעים עליה? קבלו כמה עובדות מעניינות, שיספקו לכם תמונה מלאה יותר על ענקית האשראי והתשלומים.
החברה בכלל נולדה בשם אחר
סיפורה של החברה מתחיל בשנת 1966, אז קבוצה של בנקים בקליפורניה הקימה יחד תאגיד בשם ICA. שלוש שנים לאחר מכן התאגיד הציג את כרטיס האשראי הראשון שלו, אשר נקרא Master Charge - מאסטרצ'ארג'. עוד לפני כן, נחתם הסכם שיתוף פעולה עם חברת EuroCard, שהייתה כוח משמעותי באירופה, מה שאיפשר לחברה להפעיל את הכרטיס גם ביבשת הישנה.
הצמיחה הגלובלית המשיכה עם הצטרפותה של חברת בריטית להסכם, אחריה הכרטיס כבר היה זמין בכל אירופה וצפון אמריקה. בסופו של דבר, בשנת 1979 שונה שם החברה והכרטיס, לזה שאנו מכירים כיום - מאסטרקארד.
ציון דרך משמעותי נוסף התרחש בשנת 1988, אז החלה החברה לפעול בסין, והפכה לראשונה שמפיצה כרטיסי אשראי במדינה. אגב, בשנת 2002 היא התאחדה סופית עם EuroCard, שנבלעה בתוך התאגיד העצום במעין סגירת מעגל עסקית.
ההנפקה המדהימה של מאסטרקארד
בשנת 2006 הונפקה מאסטרקארד בבורסה, והשלימה תהליך מרתק: מחברה שבתחילת דרכה הוחזקה בידי בנקים, לחברה ציבורית שכל אחד ואחת יכולים להחזיק במניותיה. וזו, מסתבר, הייתה רק ההתחלה. בעת ההנפקה, מחיר המניה של החברה עמד על 39$, ועשור לאחר מכן המחיר היה גבוה ביותר מ-2,000%!
הנסיקה לא נעצרה שם, ובסך הכול ניתן לומר שהמניה של מאסטרקארד הייתה אחת המרשימות ביותר בעשור האחרון. למעשה, אם הייתם משקיעים במניות החברה בסכום של 10,000 ₪ ביום ההנפקה, הייתם מחזיקים היום במניות בשווי של קרוב ל-900,000 - גידול של כמעט פי 90 בכ-15 שנים. האם גם היום כדאי להשקיע במאסטרקארד? לא בטוח, אבל בהחלט שווה בדיקה.
חדשנות, חדשנות, חדשנות
מאסטרקארד מקדמת תמיד חדשנות, גם למטרות אבטחה וגם כדי לשפר ולייעל את חווית התשלומים של העסקים ושל הלקוחות. בשנת 1983, היא הייתה החברה הראשונה שאימצה את טכנולוגיית הולוגרמת הלייזר, שסייעה רבות במיגור תופעות של הונאות בכרטיסי אשראי. ב-2010 היא עשתה צעד אחד נוסף, והקימה מעבדות משלה, על מנת לקדם חדשנות ושיטות תשלומים מתקדמות.
החברה תומכת בספורט ברחבי העולם
כחלק ממדיניות החברה, היא תומכת בענפי ספורט שונים ברחבי העולם, באמצעות הסכמי חסות כספיים. בין השאר, היא משמשת בתור ספונסרית של ליגת האלופות בכדורגל (מפעל יוקרתי מאוד), של ליגת ההוקי הקנדית ושל הנבחרת הלאומית של אוסטרליה בקריקט. בעבר היא לקחה חלק גם בתחרות פורמולה 1 (מירוץ מכוניות), אך נאלצה לצאת מההסכם בשל קשיים זמניים שחוותה.